Nieuwe toxicologische analyse: urine pregabaline onderzoek (Pregabalin II Assay kit, ARK Diagnostics)

Pregabaline wordt steeds vaker voorgeschreven voor de indicaties waarvoor het is goedgekeurd, maar tegelijkertijd melden een aantal onderzoeken een toename in off-label voorschrijven en recreatief gebruik. Een toenemend aantal markers wijst nu op gebruiks- en verslavingsproblemen die rechtstreeks verband houden met het gebruik: het nemen van supra-therapeutische doses, vervalste recepten, polydrugsgebruik (voornamelijk in combinatie met opioïden), en we zien een groeiend aantal ziekenhuisopnames, ademhalingsdepressie en daarmee gepaard gaande sterfgevallen. Nationale epidemiologische gegevens zijn beperkt, maar worden waarschijnlijk ook onderschat door het gebrek aan systematisch onderzoek naar deze stof op dit moment.

Vanaf 29 juli 2024 zal de urinescreening op pregabaline uitgevoerd worden in het corelab van de spoedeisende hulp, 24u/24, net als alle andere drugscreenings die al beschikbaar zijn. Elke positieve screening (> 500 ng/mL) zal worden bevestigd in het speciale biochemische laboratorium met behulp van een chromatografische techniek (UPLC-MS/MS).

Hier volgt wat nuttige informatie:

  • Pre-analytische condities :

              o Houdbaarheid van 7 dagen bij 2-8°C, 6 maanden bij -20°C

              o Minimumvolume urine vereist: 1 ml 

  • Urine pH en creatinine zullen systematisch uitgevoerd worden 

  • Kosten: de analyses worden terugbetaald door het RIZIV (code 547794 - 547805, B 250, Maximum 5).

Voor meer informatie kunt u altijd contact met ons opnemen.

 

Met vriendelijke groeten,

Fanny Ponthieux                                               Mathieu Antoine                                         Frédéric Cotton
fanny.ponthieux@lhub-ulb.be